Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Obchodní centrum Lužiny znovu otevřeno

Netrpělivě očekávané otevření Obchodního centra Lužiny po komplexní rekonstrukci se uskutečnilo 15. května. Oficiálně k tomu došlo slavnostním přestřižením pásky, kterého se spolu se zástupcem vedení centra Tomášem Oplíštilem zhostili starosta Prahy 13 David Vodrážka a herečka Alice Bendová. Všichni popřáli obnovenému centru hodně spokojených zákazníků a starosta Vodrážka připomněl, že velkým přínosem pro obyvatele Lužin bude také otevření pobočky České pošty, která by se do objektu měla vrátit na podzim. Během dne se konaly různé soutěže a akce pro děti a některé obchody měly připravené speciální slevy, které vyvolaly velký zájem zákazníků, někde dokonce boj o místo ve frontě.

Při rekonstrukci oblíbeného obchodního domu, která probíhala od podzimu 2012, byly zásadním způsobem obnoveny všechny vnitřní prostory, atrium bylo zastřešeno a doplněno eskalátory, které výrazně usnadňují pohyb po celém areálu. Citlivě provedená úprava interiéru umožní i bezbariérový přístup.

Centrum chce nabídnout zákazníkům široký výběr obchodů a služeb pro každodenní potřeby – bude zde více než 70 obchodů, restaurací, kaváren a provozoven služeb. Největším nájemcem je supermarket Billa, který má otevřeno od listopadu 2013 a nyní získal druhý důstojnější vchod z obnoveného atria. K dalším větším prodejnám patří DM drogerie, elektro Euronics a prodejna textilu Kik. V objektu je také ordinace praktických lékařů Moje ambulance či lékárna, hračkářství, knihkupectví, květinářství a vinotéka, ale i kadeřnictví, kosmetické studio nebo jídelna a kavárna. Zastoupení zde má (nebo v blízké budoucnosti bude mít) několik bank a pojišťoven. Po první etapě otevření budou totiž další prodejny a provozovny otevřeny na podzim.

Centrum nabízí k pronájmu i kancelářské plochy od 20 do 550 m2. Příjemným oživením obchodního centra bude jistě Pivovar Lužiny s restaurací, který bude přímo na místě vyrábět a točit vlastní pivo. Po ochutnání sesterského hostivařského piva vyráběného podle stejné receptury bych řekl, že by to mohlo být pivo velmi dobré. Vzhledem k instalaci složitých technologií bude ale pivovar uveden do provozu asi až ve druhé polovině června.

Co však obyvatele Prahy 13 zajímá nejvíce, je znovuotevření pobočky Městské knihovny v Praze a úřadovny České pošty. Městská knihovna, která měla při slavnostním otevření v prvním patře informační stánek, otevře své prostory natěšeným čtenářům o patro výše 1. září. Pobočka České pošty má být podle slov vedení obchodního centra umístěna v 1. patře v prostoru vedle prodejny KIK a bude zprovozněna někdy v průběhu září nebo října. Pozdější termín otevření je způsoben mimo jiné personálními změnami ve vedení České pošty a nutností vyhlásit veřejnou zakázku na vybavení pobočky.

Rekonstrukce OC Lužiny výrazně zlepšila vzhled i nabídku tohoto velmi frekventovaného prostoru. Starosta městské části David Vodrážka v této souvislosti oslovil vlastníka dalšího podobného nákupního centra u stanice metra Luka, aby mu věnoval pozornost a zlepšil jeho stav, který je v současné době velmi neutěšený. Obchodnímu centru Lužiny přejme, aby mělo dostatek zákazníků a obyvatelům sídliště, aby byli s nabízenými službami spokojeni.

Samuel Truschka