Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Novinky z odboru sociální péče

V lednu 2016 proběhla reorganizace odboru sociální péče (dříve sociální péče a zdravotnictví). Tato reorganizace umožnila vznik nově koncipovaného oddělení sociální péče, které se plně věnuje sociální problematice dospělých. Na oddělení sociální péče je možné se obrátit o radu, řešit svou tíživou sociální situaci, vyřídit vystavení parkovacího průkazu pro osoby těžce zdravotně postižené (držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P), zvláštního příjemce důchodu, zprostředkovat sociální služby nebo například zajistit krátkodobý pobyt na zdravotním lůžku Domova sv. Karla Boromejského, se kterým oddělení sociální péče spolupracuje.

Občané se mohou obrátit na vedoucí oddělení Ivu Dvořáčkovou, tel. 235 011 443, sociální pracovnice Jaroslavu Benešovou, tel. 235 011 459 a Simonu Rakoušovou, tel. 235 011 289. Kurátorkou pro dospělé je Alena Baďurová, tel. 235 011 455, veřejnými opatrovníky jsou Veronika Císařová, tel. 235 011 491 a Magda Suchopárová, tel. 235 011 532.

Vedle své běžné sociální práce připravuje oddělení sociální péče i různé aktivity pro seniory naší městské části. Původních 7 klubů seniorů se rozrostlo na již 12 klubů, jejich činnost finančně i materiálně podporuje Městská část Praha 13 ze svého rozpočtu. Ani tento počet klubů však nemůže zajistit kulturní, společenské, sportovní a zájmové aktivity seniorů, proto se Praha 13 snaží zajistit programy i pro seniory, kteří nejsou organizováni ve stávajících klubech. Od roku 2014 ve spolupráci s KD Mlejn pořádá kulturní představení se zvýhodněným vstupným pro seniory. Každoročně tak mohou senioři navštívit 8 představení. Prvními vlaštovkami aktivit pro seniory, kteří nejsou členy klubů, se stalo vázání adventních věnců v listopadu 2015 a velikonoční dílna v březnu 2016. Další příležitostí i pro neorganizované seniory bude Retrokavárna v prostorách KD Mlejn, která by měla zahájit provoz koncem dubna 2016. Přesný termín slavnostního zahájení zveřejníme na www.praha13.cz.

Oblíbenými aktivitami se staly výlety seniorů za pamětihodnostmi a krásami naší vlasti, které každoročně pořádá starosta MČ Praha 13. K těmto výletům se v letošním roce připojí i další výlety nejen pro kluby seniorů, ale i pro ostatní seniory z Prahy 13, které budou pořádány pod záštitou zástupce starosty Pavla Jaroše. Bližší informace opět zveřejníme aktuálně ve STOPu nebo na webových stránkách.

Helena Volechová, vedoucí odboru sociální péče