Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ukliďme svět, Ukliďme Prahu 13

Je docela možné, že jste v uplynulých dnech potkávali lidi s pytlem a rukavicemi, kterak prochází městskou přírodou a sbírají odpadky. Těmto dobrovolníkům, kteří této těžké práci obětavě věnují svůj volný čas, patří náš velký dík. Letošní první víkend po Velikonocích patřil akci Ukliďme Česko. Opět se uklízelo v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jako tradičně se připojila i naše městská část a řada dobrovolníků. I přes nepříznivé počasí, kdy foukal studený vítr a dešťové přeháňky se střídaly s jarním sluníčkem, přišlo poměrně dost lidí. Někteří z nich nám poslali milé fotky a informace o úklidech, které jsme použili i v tomto článku. Postupně, v několika termínech, se do akce zapojili místní školáci z FZŠ Mezi Školami a FZŠ Brdičkova.

Pan Jan Tarča připravil k odvozu v ulici Bucharova u rozvodné skříně naproti OMV vysbíraný odpad včetně pneumatiky. Úklidovou akci uspořádali také studenti z Univerzity Karlovy. Spolek Pro kořínky informoval o velmi úspěšné akci. V okolí komunitní zahrady Prokopka na Velké Ohradě se sešlo třicet dobrovolníků, z toho třináct dětí, a vysbírali asi dvě stě padesát kilo odpadu - přes dvacet naplněných pytlů a řadu kuriozit jako kočárek, nové boty, umělý vánoční stromek, pneumatiku, cestovní brašnu na kolečkách či počítač. 

Skupina kolem pana Jakuba Straky likvidovala odpad po bezdomovcích a již tradičně uklízela skupina ze spolku „Makču Pikču - Zelený kopec“. Terén na haldě byl značně podmáčený, ale dvanáct dobrovolníků sesbíralo na tři sta padesát kilo odpadků během dvou hodin. Tato skupina odpady třídila a vznikly dva pytle nevratných skleněných lahví, pytel plechovek a pytel PET lahví. Jejich zástupce nám sdělil svůj postřeh, že pravidelný úklid na haldě působí preventivně proti zakládání větších černých skládek. Ani letos nezůstala pozadu s úklidem skupina dobrovolníků z ohradských „Dvojčat“, Scio škola z Velké Ohrady, ZŠ Mládí, SHD Stodůlky nebo KD Mlejn, ale i někteří další dobrovolníci, kteří se do úklidu veřejných prostranství zapojili. Pytle se sebraným odpadem byly odvezeny na náklady z rozpočtu městské části.

Celkové množství odvezených odpadů bylo necelých 55 m3. Moc děkujeme všem členům zmíněných skupin a jednotlivcům za podporu při plnění nelehkého úkolu udržování čistoty a pořádku na veřejných prostranstvích. Nadměrná produkce odpadů je jedním z hlavních negativních vlivů na životní prostředí po celém světě. Správné nakládání s odpady a jejich omezování je každodenním úkolem každého z nás. Pokud sami narazíte při svých procházkách na černou skládku, můžete podat podnět našemu úřadu. 

Odbor životního prostředí