Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1991: Otevření Unimarketu a nové názvy ulic

Roku 1991 začal vycházet magazín STOP. V prvním čísle představil své plány starosta Petr Bratský. „Před svým zvolením jsem si stanovil několik úkolů, které jsem považoval za důležité pro dobrý chod obce v budoucnu. V první řadě to byly personální změny na místním úřadě v Praze-Stodůlkách, které měly za úkol posílení odbornosti úřadu na úkor staré byrokracie,“ napsal. Další úkoly, které chtěl přednostně řešit, spadaly do oblastí školství, zdravotnictví, ekologie a v historické části obce šlo o urychlené vyřešení inženýrských sítí.

V sobotu večer, 4. května, bylo kolem úřadu Jihozápadního Města neobvykle živo. Policejní auta vzbudila zvědavost kolemjdoucích, kteří se brzy dozvěděli víc. Neznámí lupiči vnikli do budovy Místního úřadu, násilně otevřeli 11 zámků, zdemolovali čtyři trezory a důkladně prohlédli stoly zaměstnanců. A rozsah škody? Neznámý. Řešila se i otázka benzinové pumpy. „V Jihozápadním Městě je registrováno přibližně 8 000 automobilů. Nejbližší pumpa je na Plzeňské asi pět kilometrů daleko,“ stojí v magazínu. Řada obyvatel Jihozápadního Města měla ale z výstavby nové pumpy obavy. Šlo především o zhoršení životního prostředí. „Vytipováno je několik lokalit a je nutné projekčně čerpadla vyřešit tak, aby motoristům pomáhala a ostatní v žádném případě neobtěžovala,“ reagoval místostarosta Petr Dimitrov. První benzinová pumpa měla vzniknout v lokalitě Holýšovská – Jeremiášova. Na sídlišti zahájila provoz první církevní školka. Především se ale otevřelo nové obchodní centrum na Lužinách, provozované firmou Unimarket. Místní obyvatelé ovšem z nabídky nebyli úplně nadšeni. „Není to nic moc, čekali jsme víc. Něco je sice levnější, ale něco zase dražší. Levnější je hlavně alkohol, toho tam je na pět regálů, cizích limonád je taky dost, ale u běžných potravin je nabídka dost malá a sýry jsou poměrně drahé,“ svěřili se například manželé Hudečkovi. A jaké byly ceny? Pivo desítka stálo 4,20; dvanáctka 6,50; čtvrt kila másla 19 korun; kilo polohrubé mouky bylo za 6,50; kilo cukru krystal za 16,30; rohlík za 70 haléřů a cigarety Sparta za 16,50.

Na přání občanů se změnily i názvy některých ulic. Z Alexandrovy se stala Vackova, ze Šebalinovy Vlachova, Bajkovova dostala název Zvoncovitá, Favorského Amforová, Gorodcovova Modrá, Kotovova Neustupného, Medynského Zázvorkova, Pokrovského Fantova, Richtěrova Mohylová, Smirnovova U Jezera, Švecovova Volutová, Tarleho Bronzová, Tichonovova Archeologická, Cvetkovova Nárožní, z Dokučajevovy se stala Dominova, z Jurjevovy Na Zlatě, z Klimovovy Pod Hranicí, z Orlovovy V Hůrkách, Lavočkinova se změnila na Ovčí hájek, Rudnického na Mezi Školami a náměstí Astronautů na Sluneční náměstí.

Robert Šimek